Advocaat is uiterst kritisch op omstreden Kuip-deal: ‘Dit is gebaseerd op onjuist uitgangspunt’

17 juni 2024

De omstreden deal met de Kuip, waarbij de gemeente voor 12 miljoen euro het recht op stadionconcerten wil afkopen, begeeft zich juridisch gezien op glad ijs. Dat concludeert advocaat Bart-Jan Walraven, die op verzoek van de stichting Vrienden van De Kuip de strekking van overeenkomst heeft bestudeerd.

De Rotterdamse advocaat is niet mals over het voorgelegde besluit waar de gemeenteraad donderdag over beslist. Meest verregaand is zijn conclusie dat de beoogde overeenkomst ‘nietig’ is , wat betekent dat het juridisch niet kan worden afgedwongen.
De Kuip moet namelijk beloven om voortaan geen gebruik te maken van hun recht om twaalf concerten per jaar te organiseren. Ter compensatie betaalt de gemeente 11,8 miljoen euro aan de Kuip.
Volgens wethouder Chantal Zeegers (D66) wordt zonder deze deal geplande woningbouw in de omgeving zeer ingewikkeld, vanwege wettelijke geluidseisen die gelden voor woningen. Ook de directie van de Kuip is voorstander, met het geld kunnen ze de Goldman Sachs-lening van 15 miljoen euro aflossen. Doen ze dat niet, dan dreigt volgend jaar mogelijk een faillissement.
Monddood
Maar Walraven heeft serieuze bedenkingen. Hij spreekt van een ‘monddoodclausule’, waarbij partijen afspreken niet naar de rechter stappen om hun recht op te eisen. ,,Er is in Nederland contractvrijheid, maar die is niet oneindig. Het is ook een grondrecht om een zaak aan de rechter voor te leggen. Rechters zij daarom kritisch over monddoodclausules.’’
Kern van de zaak is dat het afkopen van concerten niet noodzakelijk is voor woningbouw in de omgeving, omdat de gemeente twaalf keer per jaar mag afwijken van de wettelijke geluidsgrenzen. Dit is eerder ook al geconstateerd door het Informatiepunt Leefomgeving, het adviescentrum van de Rijksoverheid. ,,De overeenkomst is gebaseerd op een onjuist uitgangspunt’’, schrijft Walraven.

Bron: AD.nl –  Antti Liukku

Bekijk het juridische document: Juridische beoordeling van de Overeenkomst inzake Geluidsrechten tussen de gemeente Rotterdam en Stadion Feijenoord N.V.